• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Graaddagen

De beoordeling van de energievraag vereist het in rekening brengen van het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur.

De graaddagen geven een beeld van het gemiddeld profiel van de verwarmingsbehoefte van een woning in België. Voor een bepaalde dag zijn de graaddagen in België gelijk aan het verschil tussen 16,5 °C en de gemiddeld opgemeten temperatuur te Ukkel.

Als bijvoorbeeld de gemiddelde dagtemperatuur - 1°C bedroeg dan is het aantal graaddagen voor die dag 17,5°C (DJ=16,5--1). Indien de gemiddelde dagtemperatuur hoger is dan 16,5°C, weerhouden we de waarde 0.

Om rekening te houden met thermische inertie van de gebouwen en zo beter de echte verwarmingsbehoefte te weerspiegelen, berekent men de equivalente graaddagen door ook de graaddagen van de 2 voorgaande dagen in rekening te brengen volgens een degressieve coëfficiënt.

Het zijn deze dagelijkse waarden, alsook het totaal aantal graaddagen voor de maand in vergelijking met de normale maandelijkse waarden die u vanaf nu kan raadplegen met uw Premiumabonnement. Een praktisch hulpmiddel om uw verwarmingsuitgaven van jaar tot jaar te vergelijken rekening houdende met de hardheid van het klimaat !

624 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter