• Zich inloggen
Machtsstrijd in Venezuela wordt nu ook muzikaal uitgevochten: het wordt een "decibeloorlog" op de grens met Colombia

Precies een maand nadat oppositieleider Juan Guaidó zichzelf had uitgeroepen tot interim-president, stijgt de spanning opnieuw ten top in Venezuela. Guaidó wil hulpgoederen vanuit de buurlanden naar Venezuela brengen. President Nicolás Maduro doet alles om dat te verhinderen. Alle ogen zijn gericht op Cúcuta, op de Colombiaans-Venezolaanse grens. Daar wordt een benefietconcert gehouden, dat bedoeld is om Maduro's verzet te breken. Maar die heeft prompt een tegenconcert geprogrammeerd.

4 centimeter groot, 38 jaar lang onvindbaar, maar 's werelds grootste bij is toch niet uitgestorven

Zo groot als de duim van een volwassene, kaken zoals die van een vliegend hert en vier keer zo groot als een honingbij. De Megachile pluto, oftewel "Wallace's giant bee", 's werelds grootste bij, is niet bepaald onopvallend. Toch was er 38 jaar lang geen spoor van te vinden. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd een exemplaar te vinden op een eilandje in Indonesië.

Markante plekken: het Sint-Jozefinstituut in Wetteren, een art decomeesterwerk uit 1936

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het Sint-Jozefinstituut in Wetteren.

Zoals alle populisten weet Rutger Bregman heel goed aan welke touwtjes te trekken om gehoord te worden 

De Nederlandse historicus Rutger Bregman haalde recent een paar keer het wereldnieuws door uit te halen naar bedrijven en rijken die belastingen ontwijken. Eerst door z'n kritische betoog op het Wereld Economisch Forum in Davos en dan door zelf beelden vrij te geven van een niet uitgezonden gesprek met Tucker Carlson op de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News, dat volledig ontspoorde. Communicatieconsultant David Van Turnhout ziet hierin een weldoordachte strategie van een populist die "heel goed weet aan welke touwtjes te trekken om gehoord te worden.".

Joëlle Milquet trekt CDH-Kamerlijst in Brussel: "Stemmenkanon, maar rechtszaak blijft zwaard van Damocles"

Joëlle Milquet gaat bij de komende verkiezingen de Kamerlijst trekken in Brussel voor CDH. Dat bevestigt CDH-voorzitter Maxime Prévot in "De ochtend" op Radio 1. Opvallend, aangezien er nog steeds een onderzoek naar haar loopt voor belangenvermenging. "Dat risico wil de partij er blijkbaar graag bijnemen", zegt VRT NWS-journaliste Nina Verhaeghe. 

Anuna De Wever en Greta Thunberg steunen klimaatspijbelaars in Parijs

Gisteren liepen de  twee klimaatvoorvechters Greta Thunberg en Anuna De Wever nog vooraan in de klimaatbetoging in Brussel. Vandaag zijn ze in Parijs om hun Franse collega's te steunen.

EU-Commissievoorzitter Juncker oogst felle kritiek: "Kloof met wat Greta Thunberg heeft gezegd, is ongelooflijk groot"

Anekdotisch en niet echt to the point. Zo kan je de speech van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemen. Hij nam vanmorgen het woord na het Zweedse "klimaatmeisje" Greta Thunberg. "De kloof tussen hen was ongelooflijk groot", stelt de Belgische klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele.

Herbeleef 7e klimaatmars: Betogers willen massamobilisatie op 15/03 en vragen vakbonden om te staken, "Dit wordt groots"

In Brussel hebben 7.500 "klimaatspijbelaars" een klimaatmars gehouden. Ook het Zweedse "klimaatmeisje" Greta Thunberg sloot zich daarbij aan. Vanochtend ontmoette Thunberg al de Belgische initiatiefnemers en gaf ze een speech voor de Europese Unie. Intussen roept de klimaatbeweging de vakbonden op om voor 15 maart een stakingsaanzegging in te dienen. Op die dag plannen de klimaatbetogers een grote "wereldwijde" mobilisatie voor het klimaat.

Niet alle vakbonden akkoord om te staken voor het klimaat

Sympathie is er genoeg bij de vakbonden voor de klimaatjongeren. Maar hun vraag om een stakingsaanzegging in te dienen om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart kan niet bij alle vakbonden op een positief antwoord rekenen.

De glazen bol van Google-baas Thierry Geerts: "In de toekomst zal onderwijs veel leuker worden"

"De glazen bol" is een nieuwe podcastreeks waarin onze technologiejournalist Loutfi Belghmidi mensen ontmoet die van technologie hun beroep hebben gemaakt. Samen met hen kijken we in hun glazen bol en werpen we een blik op de toekomst. We beginnen met de Belgische baas van technologiegigant Google, Thierry Geerts. 


Bekijk alle actualiteit op : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

Newsflash

 • Seizoenstendensen van 31 januari

  Seizoenstendensen van 31 januari

  Wat zijn de laatste tendensen voor einde van de winter en het begin van de lente ?
 • Analyse van het jaar 2018

  Analyse van het jaar 2018

  2018 : uitzonderlijk warm, zeer abnormaal zonnig, zeer abnormaal droog en een jaar met een uitzonderlijk laag aantal neerslagdagen.
 • Herfst 2018

  Herfst 2018

  Normaal voor wat betreft de gemiddelde temperatuur en het neerslagtotaal. De neerslagfrequentie was uitzonderlijk laag en de zonneschijnduur uitzonderlijk hoog.
 • Late zomerdagen in België

  Late zomerdagen in België

  Welke zijn de meest laattijdige zomerse dagen die voorgekomen zijn in ons land in de verschillende weerstations ?

Weerbericht

Vrijdag 12°
Zaterdag 14°
Zondag -1° 14°
Maandag 15°
Dinsdag 16°

Overzicht om 12:10

 • Oostende : 7°
 • Gent : 9°
 • Antwerpen : 10°
 • Brussel : 9°
 • Charleroi : 9°
 • Namen : 9°
 • Luik : 9°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Hestrud om 12:06
Temperatuur : 10.4°C
Druk : 1036 hPa
Vochtigheid : 92%
Neerslag (24u) : 0 mm
Wind : Noordoosten (zeer zwak)