• Zich inloggen
Liveblog: Ruim 180 doden bij aanslagen tegen kerken en hotels in Sri Lanka, melding van nieuwe explosie

In Sri Lanka zijn op deze paasdag verschillende aanslagen gepleegd op drie kerken en drie hotels. Daarbij zijn ruim 180 doden en 400 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders. Er wordt nu ook melding gemaakt van een zevende explosie, maar het is nog onduidelijk wat de oorzaak van die explosie is. Volg in deze liveblog de laatste updates.

Vlaamse ontsnapt nipt aan aanslagen in Sri Lanka: "Was net door een van die hotels gewandeld"

Er komen verschillende getuigenissen binnen na de aanslagen op Sri Lanka. De Vlaamse Anthe Ickx woont in Colombo en is samen met haar zoontje nipt ontsnapt aan de terreur.

Wat weten we tot nu over de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka? 

In Sri Lanka zijn drie kerken en drie hotels getroffen door verschillende explosies. Vooral de hoofdstad Colombo werd getroffen, daar waren explosies in drie hotels en een kerk. De lokale politie heeft het over zeker zes ontploffingen in totaal. De explosies vonden plaats terwijl in de kerken een paasmis aan de gang was. Er zijn nu al ruim 180 doden geteld en 400 gewonden, onder hen zijn er ook buitenlanders.

De 3 oorzaken van de malaise bij voetbalclub Anderlecht 

Marc Coucke en "zijn" RSC Anderlecht hebben het eerste jaar samen niet zonder slag of stoot overleefd. Marc Coucke heeft het snel over een andere boeg willen gooien en de teleurstellende uitslagen zijn volgens sommige supporters dan ook aan zijn keuzes te wijten. Of is er meer aan de hand? Professor leiderschap Jesse Segers wijst 3 oorzaken aan waarom bij Anderlecht momenteel niks goed lijkt te gaan.

Wat hebben die paashaas en die chocolade eieren in godsnaam te maken met geloof?

Het is weer de tijd van het jaar dat we overal chocolade eieren en paashazen zien opduiken. Pasen komt eraan, hét belangrijkste feest voor de christenen. Wat heeft die huppelende paashaas met zijn chocolade eieren eigenlijk te maken met Pasen? Peter Decroubele, expert religie bij VRT NWS, legt het uit.

Royals: de Queen deelt "aalmoezen" uit en koning Filip en koningin Mathilde delen "sport en mystiek" in Spanje  

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week ging de Queen nog eens op pad met haar kleindochter Eugenie. Ze vierden samen "Maundy Thursday". Echtgenoot prins Philip brak dan weer een koninklijk record als nakomeling van koningin Victoria. Voorts is het afwachten voor Jean van Luxemburg en Sirikit van Thailand die in het ziekenhuis liggen. En koning Filip en koningin Mathilde zijn met vakantie. Zij trokken hun wandelschoenen aan voor de pelgrimsroute naar Compostella.

De vijf boeken die het leven van Christina De Witte (Chrostin) hebben veranderd

Een debuut op de Amerikaanse boekenmarkt. Dat is de opmerkelijke prestatie van illustrator Christina De Witte en haar boek "The ultime survival guide to being a girl" rond haar figuurtje Chrostin. Maar om te geraken waar ze nu staat, zijn ook allerlei boeken belangrijk geweest: van non-fictie tot graphic novels. Tijd voor een overzicht van de vijf boeken die het leven van Christina De Witte hebben veranderd.

Hoogleraar Politiek Tom van der Meer: "Geloof die doemdenkers niet, het gaat goed met onze democratie"

Eind mei trekken miljoenen burgers naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Maar in verschillende landen lijkt daar weinig animo voor. Voelt u zich nog vertegenwoordigd door de politici? Is er nog draagvlak voor onze democratie? We vroegen het aan vijf specialisten met een uitgesproken mening. Vandaag hoogleraar Tom van der Meer van de Universiteit Amsterdam. In "Niet de Kiezer is Gek" gaat hij regelrecht in tegen de riedeltjes van de pessimisten. 

Kruisvaarders "beminden hun vijanden", zo blijkt uit genetische studie

Uit historische teksten kennen we de namen van de edellieden die de kruistochten leidden, maar wie de soldaten waren die de strijd op het slagveld uitvochten, was een mysterie. Het eerste genetische onderzoek van 9 mensen van wie men aanneemt dat ze kruisvaarders waren, uit een massagraf in Libanon, toont aan dat de legers van de kruisvaarders genetisch gemengd waren. Krijgers uit Europa trokken naar het Midden-Oosten, mengden zich daar onder de lokale bevolking en vormden er families mee, en Europeanen, mensen uit het Midden-Oosten en hun gemengde nakomelingen stierven samen in de strijd. Op langere termijn hebben de kruisvaarders echter nauwelijks invloed gehad op de genetische opmaak van de hedendaagse Libanezen. 

Het weer

Herbekijk het weerbericht van zaterdag 20 april 19.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld


Bekijk alle actualiteit op : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

Newsflash

 • Seizoenstendensen van 31 maart

  Seizoenstendensen van 31 maart

  Wat zijn de laatste tendensen voor het einde van de lente?
 • Winter 2019

  Winter 2019

  Winter 2019 : normaal voor wat betreft de gemiddelde temperatuur, het neerslagtotaal en de neerslagfrequentie, en was zeer abnormaal zonnig.
 • Analyse van het jaar 2018

  Analyse van het jaar 2018

  2018 : uitzonderlijk warm, zeer abnormaal zonnig, zeer abnormaal droog en een jaar met een uitzonderlijk laag aantal neerslagdagen.

Weerbericht

Zondag 24°
Maandag 24°
Dinsdag 22°
Woensdag 12° 21°
Donderdag 16°

Overzicht om 11:00

 • Oostende : 16°
 • Gent : 17°
 • Antwerpen : 15°
 • Brussel : 17°
 • Charleroi : 18°
 • Namen : 18°
 • Luik : 18°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Webcam Beausaint

Beausaint om 11:08
Temperatuur : 19.1°C
Druk : 1021 hPa
Vochtigheid : 51%
Neerslag (24u) : 0 mm
Wind : Zuidoosten (zwak)