• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Seizoenen in België: vroege lente

 Niveau : beginneling 

De laatste jaren krijgen we geregeld te maken met vroeg lenteweer. Vanaf de maand februari reeds kunnen de dagen zonnig en erg zacht zijn. Temperaturen van dicht bij 20 °C zijn al goed mogelijk. 


regenboog in de lente (Buissenal, Belgique)
Foto : F. Cheval (27 februari 2006)
 

De ideale situatie opdat we kunnen profiteren van zachte en droge luchtstromingen krijgen we wanneer een vrij diepe depressie zich bevindt tussen Ijsland en Schotland en een hogedrukgebied over het continent, ten oosten of zuidoosten van onze streken. 
Bovendien is het nodig - zeker in de eerste helft van februari - dat de isobaren voldoende ver uit mekaar liggen om een matige wind te krijgen zodat zich geen temperatuursinversie kan instellen.

Zachte en droge lucht, aan het begin van de lente, komt bijna steeds uit Spanje en bereikt ons via zuidelijke luchtstromingen. Een fohneffect over de Pyreneëen kan nog zorgen voor een versterking van de warmte. Wanneer de lucht eerder uit het zuidoosten komt, krijgen we continentale, frissere lucht in de onderste lagen, die inversies kan doen ontstaan. Dit gebeurt ook wanneer de kern van het hogedrukgebied te dicht bij ons land is gesitueerd. In dat geval zijn het meestal enkel de hogere delen van het land (Hoge Ardennen, Hoge Venen) die met zonnig weer te maken krijgen, die regio's steken dan boven de inversie uit. Zo heeft de temperatuur op 29 januari 1949 15,9 °C bereikt in Baraque Michel !

De inversies kunnen zelfs begin maart soms nog stand houden. Op 5 maart 1948 bereikte de temperatuur 18 °C in Baraque Michel, terwijl de waarden in de lage streken hier meestal onder bleven. In sommige valleien die gespaard bleven van de inversie bereikten de temperaturen bijzonder hoge waarden voor de tijd van het jaar, in Rochefort bereikte de temperatuur 21,4 °C !


Enkele opmerkelijke vroege lentedagen

Februari

Te Ukkel konden we genieten van een echt vroege lentedag op 2 februari 2002 met een maximumtemperatuur van 15,3 °C en 8 uur 20 minuten zon. 

 Op Sint-Valentijn 1998 werd een maximum van 16,5°C genoteerd met 9 uur 15 minuten zon.


In 1960 bereikte het maximum 19,6 °C op de luchthaven van Zaventem op 29 februari. 

In 1975 werden geen buitengewoon hoge temperaturen gemeten, we kregen eerder een vrij lange zachte periode met veel zonneschijn. Zo was de periode tussen 20 en 28 februari zeer zonnig met op 4 dagen een zonneschijnduur van meer dan 9 uur. Deze maand was in Ukkel de zonnigste februari maand van de eeuw; ook de temperaturen lagen hoger dan gemiddeld, zeker het gemiddeld maximum (8,6 °C).

Maart

In de maand maart kan het al volop lente zijn. 


De lente ... maar te vroeg
Vroegtijdige bloei van de fruitbomen na een bijzonder milde winter 
(Ittre, Waals-Brabant, België)
Foto : C. De Keyser (11 maart 2007)

In 1972, heeft de zon volop geschenen (met praktisch geen bewolking) gedurende 12 opeenvolgende dagen, van de 14e tot de 25e, met dagtotalen van de zonneschijnduur begrepen tussen 9h00 en 11h05. Gedurende 8 van deze 12 dagen waren de temperaturen begrepen tussen 19 °C en 20 °C in Ukkel, met een maximum van 19,9 °C op 20 maart. 

In 1990, werd respectievelijk 19,3°C, 22,5°C en 22,1°C opgetekend in Ukkel op 16, 17 en 18 maart. Gedurende deze 3 dagen scheen de zon dagelijks meer dan 10 uur. Op 18 maart werd een opmerkelijke waarde gemeten aan de kust met 22,4 °C in natuurreservaat het Zwin in Knokke. Deze zeer zachte dagen die volgden na de warmste winter van de eeuw zorgden voor een zeer vroege bloeiperiode. 

Op 29 maart 1968, op een prachtige zonnige lentedag, werd 23,0°C gehaald in Ukkel en 23,9 °C in Zaventem. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat zeer lokaal 25 °C werd gehaald, dat zou dan de vroegste datum zijn waarop deze waarde in ons land in het voorjaar werd bereikt. 

Meer in het recente verleden werd 21,7 °C gemeten op 17 maart 2004 en 20,7 °C op 16 maart 2005.  in beide gevallen ging het om zonnige lentedagen. In 2005 kwam deze lentedag als een verrassing, na een erg koude periode voor het seizoen met soms zelfs nog winterse neerslag. 

848 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter