• Zich inloggen

België was maandag letterlijk in 2 verdeeld op weerkundig vlak, de grens liep min of meer samen met de taalgrens. Een deel van het land bevond zich in maritiem polaire lucht, het andere deel in zachte zeelucht. Het ene deel kreeg te maken met koude en sneeuw, het andere deel kreeg regen en milde temperaturen. De verdeling was bovendien heel atypisch... meestal is het immers het koudst in Hoog-België en is het in Laag- en Midden-België een stuk milder, deze keer was het net het tegenovergestelde ...

Terugblik op een een vrij opmerkelijke weersituatie.

Neder-Over-Heembeek (Brussel) in de sneeuw op 11 december 2017 's avonds
 Foto : Bart Blondeel

mb_hr_blue_ball.gif

 

Synoptische situatie

Een hogedrukuitloper op de Atlantische Oceaan en een depressie ( "Ana" gedoopt door Duitse weerkundigen) die in de loop van de dag doorheen ons land noordoostwaarts naar Duitsland trok, lagen aan de basis van een vrij bijzondere synoptische situatie. Een lagedrukkern lag 's morgens net ten zuiden van ons land en heeft het land weerkundig in 2 verdeeld : Vlaanderen bevond zich voor een groot deel in koude polaire lucht langs de noordelijke en westelijke flank van de depressiekern, terwijl Wallonië in zachte maritieme lucht vertoefde aan de zuidelijke en oostelijke flank ervan.

 
Synoptische situatie van 11 december 2017 om 13 uur lokale tijd 
Bron: Hirlam/KNMI

In de polaire luchtsoort in het noorden en westen van het land lagen de temperaturen een groot deel van de dag rond het vriespunt, soms waren ze zelfs licht negatief. Naarmate we meer naar het zuiden van het land gingen, lagen de temperaturen hoger, tot zo'n 8 °C in de Gaume, in het uiterste zuiden van het land, zoals ook blijkt uit onderstaande temperatuurkaart van Meteo België met de luchttemperaturen om 11 uur lokale tijd.

Op de kaart hieronder zien we voor hetzelfde tijdstip (11 uur lokale tijd) de neerslagsoort in ons land: 'roze' duidt de sneeuw aan in het noorden van het land, 'blauw' de regen in het zuiden. De belangrijke neerslaghoeveelheden en de sneeuw hebben enorme files veroorzaakt in het land (tot meer dan 1.200 km gedurende de ochtendperiode). Op de luchthaven van Zaventem werden verschillende vluchten geannuleerd.

Maar het meest spectaculaire was misschien wel de kust te zien onder een belangrijk sneeuwtapijt, wat helemaal niet frequent voorkomt in deze regio !
En zeggen dat het op hetzelfde ogenblik op de Hoge Venen regende bij positieve temperaturen van zo'n 2 °C. De wereld op zijn kop ...

De Belgische kust onder een belangrijk sneeuwtapijt 's middags op 11 december, zoals hier in Oostduinkerke
Foto: Webcam van Oostduinkerke.

Zoals blijkt uit onderstaande kaart zijn het de regio's rond Antwerpen, Brugge en Gent die de belangrijkste sneeuwdiktes lieten optekenen, een waarnemer in Assebroek (Brugge) mat rond 15 uur in de namiddag 17 cm sneeuw (terwijl het er nog sneeuwde op dat moment). Kortom opmerkelijk, waaruit nog maar eens blijkt dat het weer soms onverwachte situaties met zich kan meebrengen, afgelopen maandag zat België in een 'conflictzone' tussen 2 luchtmassa's met verschillende eigenschappen, wat ook de belangrijke neerslaghoeveelheden kan verklaren gelinkt aan de depressie. De situatie van maandag was op voorhand goed ingeschat door Meteo België die alarmcode 'rood' had voorzien voor Vlaanderen, hetgeen niet meer was gebeurd sinds december 2010 ...

Newsflash

 • Late zomerdagen in België

  Late zomerdagen in België

  Welke zijn de meest laattijdige zomerse dagen die voorgekomen zijn in ons land in de verschillende weerstations ?
 • Seizoenstendensen van 30 september

  Seizoenstendensen van 30 september

  Wat zijn de laatste seizoenstendensen voor de laatste maanden van 2018 ?
 • Zomer 2018

  Zomer 2018

  De zomer van 2018 was in Ukkel uitzonderlijk warm, abnormaal zonnig, abnormaal droog en met een uitzonderlijk lage neerslagfrequentie.
 • Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Deze hittegolf kan concurreren met de 2 'reuze' hittegolven die ons land heeft gekend sinds 1901, de hittegolven uit 1911 en 1976. Toelichting.

Weerbericht

Dinsdag 15°
Woensdag 10° 15°
Donderdag 13°
Vrijdag 12°
Zaterdag

Overzicht om 20:50

 • Oostende : 14°
 • Gent : 12°
 • Antwerpen : 13°
 • Brussel : 12°
 • Charleroi : 11°
 • Namen : 11°
 • Luik : 12°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Gembloux om 20:53
Temperatuur : 11.0°C
Druk : 1026 hPa
Vochtigheid : 80%
Neerslag (24u) : 0 mm
Wind : West (zeer zwak)