Waarschuwingen
Waarschuwingen

Flash van 10 februari 2020 : cijfers van de storm Ciara in België


De storm Ciara, zo genoemd door de Britse weerkundigen, heeft ons land getroffen op 9 februari 2020.  

De rukwinden waren niet uitzonderlijk, maar haalden toch meer dan 100 km/h op verschillende plaatsen, wat voor materiële schade heeft gezorgd en voor talrijke brandweerinterventies als gevolg van schade aan gebouwen, of voor omgevallen bomen die op de wegen terechtkwamen en dit zowat overal in het land.
De sterkste windstoot werd waargenomen in Oostende met 115,2 km/h, tussen 20 en 21 uur.
Bovendien werden ook belangrijke neerslaghoeveelheden genoteerd tijdens de storm, vooral over het  zuiden van het land (tot lokaal iets meer dan 30 mm).

Sterkste rukwinden gemeten tijdens de storm

Details per station van het officieel meetnet: 

Station
Maximale windstoten in km/h (uur)
Oostende 115.2 (20-21 uur) 
Wevelgem  112 (21-22 uur)
Ukkel  109.5 (22-23 uur)
 Bièrset  108 (23-00 uur)
Elsenborn  107.2 (00-01 uur, op de 10e)
 Charleroi  104.5 (16-17 uur)
 Sinsin  104.1 (18-19 uur)
 Humain  102.6 (19-20 uur)
 Zeebrugge  101.1 (16-17 uur)
 Wetteren  100.4 (16-17 uur)
 

Synoptische situatie

Een zeer diepe depressie die de Atlantische Oceaan was overgestoken en die zich in de avond van 9 februari ten noorden van de Britse Eilanden bevond (met in de kern een druk van minder dan 950 hPa,) lag aan de basis van storm Ciara. Het is ten zuidwesten van de depressiekern, dus ook over onze streken, dat net na de passage van het warmtefront (rode lijn op de kaart) en bij de passage van de koufronten (in het blauw) de sterkste rukwinden werden gemeten in ons land.

We zien duidelijk dat de isobaren (de lijnen die punten van gelijke luchtdruk met elkaar verbinden) dicht bij elkaar lagen, wat voor een sterk windveld en windstoten heeft gezorgd.

Het gaat over een klassieke winterstorm, waarbij de sterke wind werd veroorzaakt door 3 factoren: 

- het ging om een zeer diepe depressie met een kerndruk van minder dan 950 hPa : met een sterke polaire vortex heeft het temperatuurcontrast tussen de polaire luchtmassa (koud) en de subtropische luchtmassa (warm) een niet te verwaarlozen rol gespeeld in de cyclogenese van het systeem.

- de aanwezigheid van de straalstroom net ten noorden van ons land heeft ook meegespeeld. De straalstroom was bovendien zeer krachtig (tot 400 km/h) en verschillende vliegtuigen haalden subsonische snelheden, het record voor een vlucht New-York - Londen werd gebroken (minder dan 5 uur!).

- Ook de aanwezigheid van zeer actieve koufronten heeft een bijdrage geleverd, en verklaart dat sommige stations hun maximale windstoot konden optekenen tijdens de passage van één van deze fronten. 

UPDATE 11/02 :

Op 10 januari rond 21 uur trok een actieve buienlijn met hagel doorheen het land, zelfs met onweer (we bevonden ons in zeer onstabiele en relatief frisse lucht). In de provincie Henegouwen, in Chièvres, werd een windstoot tot 119 km/h gemeten tijdens de passage van deze buienlijn.

 
Synoptische situatie over Europa op 9 februari 2020 om 19 uur, Belgische tijd. De depressie Ciara bevindt zich ten noorden van de Britse Eilanden (bron: KNMI)
 

618 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter