• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Flash van 19 februari 2022 : de storm Eunice in België

Winterstormen zijn niet zeldzaam in België. Het gebeurt bijna elk jaar, en we herinneren ons in het recente verleden nog de stormen Dennis en Ciara, in februari 2020.
De voorbije storm, op 18 februari 2022, was bijzonder hevig in het westen van ons land en in het bijzonder aan de kust; daar werd de sterkste windstoot geregistreerd: in Oostende, met 133,3 km/h. We moeten teruggaan naar oktober 2002 om in België een maximale windstoot van deze orde van grootte terug te vinden. Voor deze regio's is het dan ook een van de hevigste van de laatste 20 jaar, wat de alarmcode 'rood' rechtvaardigt die wij voor het uiterste westen van ons grondgebied hadden afgekondigd. 

Vele stations registreerden rukwinden van meer dan 110 km/h, zoals Zaventem of Charleroi met 115,3 km/h (Ukkel: 104,5 km/h).
Helaas heeft het stormweer geleid tot materiële schade en talrijke gewonden, waarvan sommige ernstig. Er vielen ook 2 doden als gevolg van de storm Eunice.

De stormachtige zee en het door hevige windvlagen weggeblazen zand aan de kust, hier te Blankenberge, op 18 februari 2022 omstreeks 16 uur.
Foto: Benjamin Kampouris, collectief Belgorage

Sterkst geregistreerde windstoten:

Details per station in het officiële netwerk :

Station
Maximale snelheid van de windstoten
Oostende 133,3 km/h
Zeebrugge 122,5 km/h
Beitem 119.0 km/h
Ernage 116.0 km/h
Semmerzake 115.7 km/h
 Charleroi 115.7 km/h
Zaventem 115.7 km/h
 Stabroek 114.0 km/h
 Antwerpen (Deurne) 111.7 km/h
Kleine Brogel  111.7 km/h
Melle  111.7 km/h
Chièvres 111.7 km/h
Bevekom 108.0 km/h
Ukkel 104.5 km/h
Bierset 104.5 km/h
Diepenbeek 104 km/h
Retie 102 km/h
  

Synoptische situatie

Een zeer diep lagedruksysteem stak de Noord-Atlantische Oceaan over en bevond zich op 18 februari 2022 boven de Britse eilanden. Het is ten zuiden van deze lagedrukkern, dus ook boven onze streken, net na de passage van het koufront (in blauw) dat de sterkste rukwinden boven ons land werden opgetekend (rond 17 uur voor het centrum van ons land).

De isobaren (lijnen van gelijke druk) lagen zeer dicht bij elkaar wat duidelijk zichtbaar is op de kaart en wat sterke rukwinden verklaart. Een sterke straalstroom zal ook een rol hebben gespeeld bij de hevigheid van de storm. Ook is de polaire vortex momenteel zeer sterk boven de polen, met lage stratosferische temperaturen, wat resulteert in een rechtlijnige straalstroom onder een NAO+ (postieve Noord-Atlantische Oscillatie) weerregime, wat bevorderlijk is voor de passage van actieve lagedrukkernen over onze streken. Wij kunnen dus in de komende dagen of weken nog meer stormen in onze streken verwachten.

  alt=
Synoptische situatie boven Europa op 18 februari 2020 om 13:00 Belgische tijd. Het lagedruksysteem Eunice bevindt zich in het noorden van Engeland.
Bron : KNMI

Veel schade

Door de wind ontwortelde bomen, beschadigde daken: de schade van de storm, die talrijke interventies van de brandweer noodzakelijk maakte, is ontelbaar. In Doornik is een kraan op een ziekenhuis gevallen. Helaas zijn er in België 2 doden gevallen, een zeventiger in Ieper en een man in het Gentse.

Natuurlijk is niet alleen België door de storm getroffen. Ook Engeland, Noord-Frankrijk, Nederland en Duitsland werden geteisterd. In Europa zijn ongeveer tien mensen omgekomen als gevolg van de storm. Er werden enkele opmerkelijke rukwinden geregistreerd, zoals 176 km/h bij Kaap Gris-Nez en 139 km/h in Calais, niet ver van ons land. In Engeland, op het eiland Wight, werd een nationaal windsnelheidsrecord bereikt (bron: Met Office) met een windstoot van meer dan 196 km/h!

Het rood alarm van MeteoBelgium was meer dan terecht voor het westen van ons land!

580 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter