• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

In de Verenigde Staten blijft het protest tegen racisme en het onaanvaardbaar geweld van de politie aanhouden. In honderden steden wordt er opnieuw betoogd en in Washington omsingelen duizenden betogers het Witte Huis.

De Superkern (de drie regeringspartijen en de zeven oppositiepartijen die de regering met volmachten steunen) heeft een aantal maatregelen goedgekeurd om de economie en de koopkracht te stimuleren. Onder meer de zwaar getroffen horecasector krijgt een stimulans.

Van 21 april tot 1 juni: zo lang zat een 13-jarige jongen uit Genk gegijzeld. Hoe ging dat in zijn werk? En waarom duurde het zo lang? VRT NWS reconstrueert hieronder de opmerkelijke ontvoering die 42 dagen duurde.

De vergadering van de "superkern" (de tien partijen die de regering-Wilmès volmachten hebben gegeven + de top van de federale regering) is afgelopen. Wat is er juist beslist? De Wereldgezondheidsorganisatie raadt nu toch aan om neus- en mondmaskers in het openbaar te dragen. Daarmee verandert de WHO het geweer van schouder. En de dagelijkse coronacijfers zijn (over het algemeen) opnieuw in dalende lijn. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

De gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd blijft ook buiten de VS woede uitlokken. In verschillende delen van de wereld wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In de Franse hoofdstad Parijs is een betoging verboden uit angst voor een te dichte menigte in coronatijden. Ook de Britse overheid heeft burgers daarom opgeroepen om niét op straat te komen, maar in Londen zijn toch duizenden mensen bijeen. Ook in verschillende Duitse steden zijn veel betogers op de been.

Alexis Ohanian, de medeoprichter van Reddit en man van tenniskampioene Serena Williams, stapt uit de raad van bestuur van zijn bedrijf. Hij wil ook dat hij vervangen wordt door een zwarte vrouw of man. "Ik wil mijn dochter een antwoord kunnen geven als ze me vraagt: Wat heb jij gedaan?", zegt Ohanian in een video op Twitter. Jack Dorsey, de CEO van Twitter, schenkt 3 miljoen dollar aan een fonds dat discriminatie van zwarten bestrijdt. Topman Mark Zuckerberg van Facebook geraakt meer en meer geïsoleerd.

In de Amerikaanse stad Denver heeft een rechter beslist dat de politie geen gebruik meer mag maken van rubberkogels en pepperspray tegen betogers die politiegeweld aanklagen. Correspondent Björn Soenens ziet dat de Amerikaanse politie steeds meer onder vuur komt te liggen.

De dood van George Floyd stuurt een golf van verontwaardiging door de Verenigde Staten en wereldwijd is er solidariteit met de Amerikaanse politieslachtoffers. Maar de VS is geen wereldkampioen in racisme en politiegeweld. In Brazilië lijdt de zwarte bevolking nog veel meer onder brutaal politiegeweld. Zwarte burgerrechtenbewegingen spreken er zelfs van genocide.

"Een mooie dag voor George Floyd." Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump een persconferentie gaf over de werkgelegenheidscijfers, verwees hij naar de zwarte man die gestorven is tijdens een arrestatie. En die arrestatie leidt wereldwijd tot veel protest.

De protesten in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld na de dood van George Floyd veroorzaken een stroom aan mis- en desinformatie. VRT NWS controleert de meest opvallende beweringen en bundelt alle checks in onderstaand overzicht.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar richtlijn over mondmaskers bijgestuurd. Ze raadt iedereen nu aan om in het openbaar op drukke plaatsen altijd een stoffen mondmasker te dragen. Het advies is opmerkelijk omdat de WHO eerder stelde dat er niet genoeg bewijs is dat mondmaskers nuttig zijn voor gezonde mensen. "Ze raden aan wat wij en andere landen nu al enkele weken aanraden", zeggen Belgische experts.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette hebben hun snuffelronde met de verschillende partijvoorzitters afgerond. Die gesprekken moeten uiteindelijk leiden tot een nieuwe federale regering.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

246 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.