• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam ingestort. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de instorting. "Ofwel is de dam opgeblazen, ofwel is hij ingestort door de druk van het water", zegt Ruslandkenner bij VRT NWS Jan Balliauw. De dam ligt nabij de door Rusland bezette stad Nova Kachovka. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan de dam opgeblazen te hebben. In deze liveblog volgen we de situatie op de voet.

In Nova Kachovka, een stad in het zuiden van Oekraïne, is een belangrijke stuwdam vernietigd. Oekraïne wijst met de vinger naar Rusland, die laatste spreekt van een Oekraïense "terreurdaad". De dam heeft een onmiskenbaar strategisch belang, maar toch is het niet helemaal duidelijk wie nu het meeste baat heeft bij de vernietiging ervan.

In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam verwoest. De dam bij Nova Kachovka ligt op de frontlinie tussen het Russische leger en Oekraïne. Verschillende dorpen en steden, waaronder Cherson, zijn al volledig of gedeeltelijk overstroomd. Rusland en Oekraïne wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn Brusselse collega Philippe Close (PS) zijn het over veel eens als het gaat over hun bevoegdheid als burgemeester. Dat bleek vanavond tijdens een uniek debat tussen beide heren in "De afspraak". Dat ze allebei een grootstad met gelijkaardige problemen besturen, is daar allicht niet vreemd aan.

Vorig jaar maakten criminelen in totaal 39,8 miljoen euro buit via phishing in ons land. Veel meer dan in 2021, toen ging het om 25 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de sectorfederatie van de banken. "Fraudeurs gebruiken steeds slimmere technieken."

Heeft Ilse Uyttersprot geleden in haar doodsstrijd toen Jurgen Demesmaeker haar zes keer op het hoofd sloeg met een hamer? Het is voor de nabestaanden een belangrijke vraag. Volgens de wetsdokter heeft Uyttersprot het bewustzijn wellicht heel snel verloren, verklaarde hij op de derde dag van het assisenproces. "En daarmee verdween ook de pijnervaring."

Het tv-paard Amika mag op pensioen in Alveringem, bij Alexander Moncarey (59). De man was tien jaar lang de verzorger van het paard in Plopsaland De Panne. Na een carrière op het scherm en een periode in het pretpark zal het dier zijn laatste jaren doorbrengen in een rustige weide.

Hoe vaak je ook smeert of spuit, deodorant verliest zijn werking niet. Dat is wat wetenschapsjournalist Koen Wauters van VRT NWS uitzocht na de vraag van Wouter Landuyt uit Gent bij “De inspecteur”. Wouter is er namelijk van overtuigd dat deo na langdurig gebruik, zijn werking verliest. "Maar dat zit tussen Wouter zijn oren en niet onder zijn oksels", zegt Koen Wauters. Hoe werkt deodorant dan wel en waarom zweten we?

Kamerlid en voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet gelukkig met de TikTok-boodschap van zijn partijvoorzitter Sammy Mahdi over het arrest in de zaak-Sanda Dia. Hij heeft het in Terzake over "niet de meest geslaagde communicatie". N-VA-voorzitter Bart De Wever is veel scherper en zegt dat politici moeten zwijgen over het oordeel van de rechtstaat, zoniet moeten ze de wet maar veranderen.

Co-ouderschap is in België een stuk populairder dan in veel andere Europese landen, zo blijkt uit cijfers die De Standaard publiceerde. Nochtans: “Ouders gaan ervan uit dat ze automatisch recht hebben op gelijk verdeeld verblijf, maar dat is niet altijd de beste oplossing”. Dat zegt scheidingsbemiddelaar Maaike Goyens in “De wereld vandaag” op Radio 1. Ze pleit ervoor om te starten vanuit het perspectief van de kinderen.

Het parket van Namen is een onderzoek gestart naar een vechtpartij tussen 15 agenten van de politiezone Brussel West en jongeren uit Molenbeek. Zij raakten slaags tijdens het afvaren van de Lesse in de provincie Namen. Daarbij vielen verschillende gewonden, twee politie-inspecteurs liepen ernstige verwondingen op.

Een hoogdag voor gadgetfanaten gisteren, want voor het eerst in 9 jaar lanceerde Apple een nieuw product: de Vision Pro, een geavanceerde VR-bril. Maar alle marketingblingbling op een stokje: wat moeten we met zo'n hoogtechnologische skibril? Wij vroegen het aan verschillende technologiewatchers. Dit zijn hun 4 grote bedenkingen.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

1141 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter