• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Het wordt de zoveelste cruciale dag voor de brexit. Voor de vierde keer stemt het Britse parlement over een uitstapakkoord met de Europese Unie. Volg hier live het debat en de stemming in het Britse parlement. Niet meer helemaal mee? Onder de livestream hebben we de weg naar deze stemming kort samengevat. Wat is er nu de voorbije drie jaar precies gebeurd en waar kan het nu nog naartoe?

Deze namiddag stemt het Britse parlement over het brexitakkoord dat premier Boris Johnson heeft onderhandeld met de Europese Unie. "On a knife edge", zo omschrijven Britse journalisten de kansen van premier Johnson om een meerderheid achter zijn akkoord krijgen. Zonder meerderheid in het parlement en zonder steun van de Noord-Ierse DUP hangt het lot van zijn brexitakkoord aan een zijden draadje. Of wordt de stemming toch nog uitgesteld?

De federale pensioendienst kan het aantal aanvragen van mensen die hun studiejaren willen afkopen niet aan. Bij de pensioenadministratie is de achterstand opgelopen tot de helft van de ruim 22.000 dossiers. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri opvroeg bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Bacquelaine laat weten dat hij het nodige wil doen om de aanvragen sneller te verwerken.

Er staan dit jaar massaal veel paddenstoelen. Het is verboden die te plukken, maar het gebeurt natuurlijk toch. Een boswachter uit Hoogstraten betrapte deze week twee keer mensen met zakken boordevol eetbare paddenstoelen. Ook op andere plaatsen is illegale pluk een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar wie zijn die stropers? Wat doen ze met hun buit? En wat als je per ongeluk giftige paddenstoelen plukt en opeet?

Wie deze dagen de natuur in trekt, zal het misschien al gemerkt hebben: overal duiken paddenstoelen op uit de grond. Sommige daarvan zijn een delicatesse, maar er groeien ook uiterst giftige exemplaren in onze bossen. En de verschillen zijn soms klein. Ervan eten doet u dus beter niet, ze plukken is trouwens verboden in Vlaanderen en Brussel. Maar kent u het verschil tussen een eetbare en een giftige paddenstoel? Doe hier de test.

De Vlaamse regering wil privédetectives inschakelen om na te gaan of huurders van een sociale woning eigendommen in het buitenland hebben. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in "Terzake". Juridisch is het systeem (nog) niet waterdicht.

Amerikaanse wetenschappers hebben een Duits insecticide uit de Tweede Wereldoorlog herontdekt dat 4 keer zo krachtig is als het bekende verdelgingsmiddel DDT. Volgens de onderzoekers zou het een beter alternatief voor DDT zijn geweest.

België is niet van plan om IS-strijders terug te halen uit het noorden van Syrië, is te horen bij regeringsbronnen. Nochtans had de Britse krant The Guardian dat gisteren geschreven. Sinds de Turkse inval zijn vijf Belgische volwassenen en zes kinderen verdwenen uit kampen en gevangenissen in Noord-Syrië. Daardoor laait de discussie over de Belgen in de regio opnieuw op.

Bekijk het weerbericht van zaterdag 19 oktober om 13.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.

Herbekijk Het Journaal 1 van zaterdag 19 oktober.

De Britse premier Boris Johnson is naar huis met een scheidingsakkoord op zak tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hij zal nu de Britse parlementsleden moeten overtuigen om er ook achter te gaan staan. Als het lukt, zal het Europees Parlement ook zijn zegen moeten geven. Hoe kijkt brexitcoördinator en Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) naar de deal en de mogelijke scenario's? "De deal sloot alvast het best aan bij ons oorspronkelijke voorstel", zei Verhofstadt in "De ochtend" op Radio 1.

De Britse premier Boris Johnson keert vandaag terug naar het Verenigd Koninkrijk om het brexit-akkoord dat hij gisteren met Europa sloot, te verdedigen. Morgen komt het Britse Lagerhuis daarover samen, maar daar heeft Johnson geen meerderheid. Het echte gevecht, dat begint nu pas, zien ook de Britse kranten.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.deredactie.be/

97 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.