• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

"Welke filosofie heeft de armen het meest vooruit geholpen: socialisme of kapitalisme?" Het was slechts een van de hamvragen van het debat van gisteravond waarin de twee kandidaat-premiers Boris Johnson en Jeremy Corbyn voor een laatste keer oog in oog stonden met elkaar, met BBC-moderator Nick Robinson, met het geselecteerde publiek van 100 kritische vragenstellers en met de kiezers. Die beslissen over precies vijf dagen wie de nieuwe premier wordt en vooral, wie het niet wordt.

Door de uitzonderlijke droogte van de voorbije maanden is het waterpeil in de rivier de Zambezi tussen Zambia en Zimbabwe zo laag dat de iconische watervallen van Victoria op een dorre rotswand lijken. Die watervallen zijn een grote toeristische trekpleister in zuidelijk Afrika en de discussie over klimaatverandering duikt natuurlijk meteen op.

De Democraten willen graag het Witte Huis heroveren op 3 november 2020. Kunnen ze Donald Trump van een tweede ambtstermijn afhouden? Wat liep er eigenlijk fout in 2016? Waarom verloren de Democraten toen zo'n flink deel van hun achterban aan Donald Trump? Wat moeten ze doen om hen terug te winnen? Welke valkuilen moeten ze vermijden? Björn Soenens, onze man in Amerika, duikt in de geschiedenis. Hij kreeg daarbij de hulp van Thomas Frank, historicus en schrijver, een man die bijna alles weet van de Democraten. Lees hieronder verder of beluister de podcast.

Eind 1944 begint een groep jonge mannen in de Verenigde Staten aan een merkwaardig en uniek experiment: in dienst van de wetenschap laten zij zich een half jaar lang vrijwillig uithongeren. Om te weten te komen hoe best om te gaan met slachtoffers van hongersnood.

De voorstellen die informateur Paul Magnette (PS) doet aan de paars-groene partijen liggen in Vlaanderen steeds meer onder vuur. De kritiek van N-VA, CD&V en een deel van Open VLD wordt gretig versterkt door allerlei opiniemakers en editorialisten. Maar hoe links zijn de voorstellen van Magnette? En wat vindt men er in Wallonië van? En wat doet Europa?

Alcoholmisbruik bij tieners is nog steeds een niet te onderschatten probleem. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de ziekenfondsen, door het InterMutualistisch Agentschap. Het aantal tieners tussen de 12 en 17 jaar dat op de spoed terechtkwam na alcoholmisbruik, daalt de voorbije jaren amper. Vorig jaar belandden zo elke dag gemiddeld 6 tieners in het ziekenhuis. Bij de jongste groep is het aantal zelfs licht gestegen. Er zijn maatregelen mogelijk, maar de bierlobby houdt die tegen, zegt het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol.

Niet alleen chemische vervuiling, maar ook de klimaatopwarming leidt tot zuurstofarmoede in grote delen van de oceanen. Dat blijkt uit een rapport dat de International Union for Conservation of Nature (IUCN) op de klimaatconferentie in Madrid heeft voorgesteld. Vooral vissen als tonijn en haaien zijn daarvan het slachtoffer.

Elke week leiden Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey je in de reeks "Op reis met Vlaamse meesters" naar een plek in Vlaanderen of Brussel waar onze grootste schilders hun schildersezel opstelden. Ooit vonden schilders het de volmaakte plekken om verzinnelijkt te worden op het canvas. Vaak zijn ze het nu nog. Soms zijn ze het niet meer. Het schilderij van toen en het beeld van nu, in 360°. Vandaag: "De Sint-Hubertusmis in Tervuren" van Hippolyte Boulenger uit 1870 of hoe een getormenteerde schilder vrede vond in de natuur.

Bekijk het weerbericht van zaterdag 7 december om 13.05 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.

Herbekijk Het Journaal 1 van zaterdag 7 december.

De sultan van Oman, Qaboos bin Said Al Said (79) komt binnenkort voor een aantal weken naar Leuven. Het staatshoofd moet een medische behandeling ondergaan in het UZ Leuven.

Sultan Qaboos bin Said Al Said -de man die het hotel in het Tafelrond in Leuven langdurig heeft afgehuurd voor een medische behandeling- is sinds 1970 de absolute heerser over de Arabische Golfstaat Oman. Al die tijd wist hij zowel Saudi-Arabië als Iran en het Westen te vriend te houden. Het minder bekende Oman is een oeverstaat van de erg belangrijke zeestraat van Hormuz die toegang geeft tot de olierijke Perzische Golf.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.deredactie.be/

130 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.