• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het geen zo'n groot probleem om kinderen op school wat dichter bij mekaar te zetten als meer afstand houden organisatorisch niet lukt. Dat zei hij in "Het Journaal". Verder zijn er in ons land de afgelopen 24 uur 250 bevestigde gevallen geregistreerd. In de ziekenhuizen zijn er 27 nieuwe opnames vastgesteld en 32 nieuwe sterfgevallen werden gemeld. Volg al het coronanieuws op de voet in deze liveblog.

Verschillende burgemeesters hekelen de manier waarop de overheid communiceert over de verschillende stappen in de exitstrategie. De burgemeester van Diest, Christophe De Graef (Open Diest) klaagt dat maatregelen worden aangekondigd voor ze bekrachtigd zijn door de Nationale Veiligheidsraad. Gelijkaardige geluiden zijn te horen bij de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A), de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) en de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Vanaf 2 juni mogen scholen in principe aan al hun leerlingen opnieuw lesgeven op de school zelf, maar sommige schooldirecteurs stellen zich grote vragen bij de haalbaarheid hiervan. Veilig de deuren kunnen openen voor álle leerlingen, en met respect voor alle afstandsregels en hygiënemaatregelen opnieuw voldoende les geven: dat is praktisch onmogelijk, vertellen twee schooldirecteurs aan VRT NWS. Ze benadrukken dat ze als school erg afhankelijk zijn van hun beschikbare infrastructuur en personeel. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt of de afstandsregels extra versoepeld kunnen worden, om zo veel mogelijk leerlingen dit schooljaar nog even op de schoolbanken te krijgen. Zo'n versoepeling is volgens viroloog Marc Van Ranst geen probleem.

Vanaf 15 juni zal Brussels Airlines opnieuw (geleidelijk) haar vluchten hervatten. Tegen eind augustus zal de vliegtuigmaatschappij zo opnieuw een 60-tal bestemmingen in 33 landen aanbieden. Bekijk hieronder naar waar u allemaal opnieuw zal kunnen vliegen. Wie al een vlucht geboekt had, maar door de epidemie niet meer durft te vliegen, kan zijn ticket kosteloos omboeken tot eind 2021.

De dader of daders van het vandalisme in natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout hebben volgens psychiater Rudy Verelst een gestoorde persoonlijkheidsstructuur. "De dader kan zijn onvrede niet op een gezonde manier kanaliseren. Met de actie zijn indirect heel wat mensen schade toegebracht", aldus Verelst in "De wereld vandaag".

Dat Dominic Cummings, de omstreden adviseur van de Britse premier Boris Johnson, samen met zijn zieke vrouw honderden kilometers ver heeft gereisd tijdens de lockdown, zet veel kwaad bloed in het Verenigd Koninkrijk. Maar Cummings verontschuldigt zich niet en blijft erbij dat hij "de juiste keuze heeft gemaakt in de omstandigheden waarin ik me bevond". De premier blijft zijn adviseur steunen. Van een ontslag, zoals de oppositie eist, is voorlopig geen sprake.

"Er komen geen nieuwe verkiezingen." Dat zeggen onderzoekers Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen) en Jonas Lefevere (VUB). De professoren trekken zo de belangrijkste lessen uit De Stemming, hun politiek onderzoek in samenwerking met VRT NWS en De Standaard.

Een jaar na de verkiezingen groeit Vlaams Belang niet enkel verder in de peilingen, maar groeit ook de frustratie bij hun kiezers. Vlaams Belang-kiezers zijn nu cynischer dan kiezers van alle andere partijen, wantrouwiger tegenover de politiek, maar ook tegenover andere kiezers. Dat toont De Stemming, een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. We laten het hen vooral zelf vertellen. "Corona is een eersteklas excuus om geen rekening te houden met de verkiezingsuitslag."

Mochten er nu verkiezingen worden georganiseerd zou Vlaams Belang wellicht weer de grootste partij van Vlaanderen worden. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd in de maand april. Dat wijst erop dat de coronacrisis de politieke tegenstellingen van het voorbije jaar nog verder heeft uitgediept.

De grootste problemen waarmee ons land volgens de Vlamingen op dit moment geconfronteerd worden, zijn de gezondheidscrisis en de politieke crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Het onderzoek werd gedaan in volle coronacrisis. Op electoraal vlak blijkt dat momenteel vooral de partijen aan de uitersten van het politieke landschap aan terrein winnen, de partijen in het centrum verliezen. Politiek journalist Ivan De Vadder overloopt de resultaten in deze video.

De meeste Vlamingen maken zich zorgen over de gezondheidszorg en over de aanhoudende politieke crisis. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Andere belangrijke thema's zoals de communautaire problematiek, migratie, milieu en klimaat zijn wat weggedeemsterd. Dat hoeft niet echt te verwonderen: het onderzoek werd uitgevoerd tussen 9 en 28 april, in volle coronacrisis.

De "contactbubbels" voor kinderen worden ruimer. Waarom kunnen we dan geen barbecue doen met 30 vrienden in onze tuin? Viroloog Marc Van Ranst benadrukt aan onze redactie dat het om kinderen gaat, hij wijst op de graduele versoepeling en de vlottere contactopsporing. Maar niet getreurd: Van Ranst verwacht ook een versoepeling voor volwassenen naar de zomer toe.


Bekijk alle actualiteit op : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

149 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.