• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Newsflash van 14 januari : naar een eerste winterprik


Iedereen heeft nog steeds in het achterhoofd de zeer zachte eerste helft van de winter. Zo heeft december 2015 talrijke records aan diggelen geslagen. De laatste dagen hebben we de terugval van de temperaturen naar meer normale seizoenwaarden kunnen meemaken en toch zal er de komende dagen een nieuwe situatie tot stand komen die gunstig zal zijn voor nog forsere koude.

mb_hr_blue_ball.gif

Synopsis

De anticycloon boven de Azoren heeft een uitloper verstuurd in de richting van Groenland terwijl een systeem van lage luchtdruk geleidelijk aan Centraal-Europa zal belegeren. Daardoor zal een vochtige noordwestelijke stroming van polaire oorsprong tot stand komen die almaar kouder zal zijn in de hogere luchtlagen. Tegen het einde van het weekend zal de anticycloon zich positioneren boven ons land met als gevolg, het opdrogen van luchtmassa’s maar tevens ook een sterkere afkoeling boven onze gebieden.

Voorziene synopsis voor 15 januari 2016 om 12u (UTC)

mb_hr_blue_ball.gif

 Sneeuw in de Ardennen !

Van donderdag tot zaterdag zal men kunnen rekenen op talrijke buien die stilaan zowat overal een winters karakter zullen kunnen aannemen. Door de licht positieve temperaturen boven de laagvlaktes zal alleen in Hoog-België de sneeuw blijven liggen met een sneeuwlaag van 10 à 25 cm, misschien wel meer op de Ardense toppen. Desalniettemin kan mogelijk tijdelijk lokaal wat sneeuw opstapelen op de lagere landsdelen. We stippen aan dat de wind zal aantrekken tijdens de nacht van donderdag op vrijdag wat de vorming van sneeuwbanken kan veroorzaken.
Vanaf zondag zal het weer droger worden (de een of andere overblijvende bui niet te na gesproken), maar de koude die zal feller worden met nacht- en dagvorst die zal uitbreiden tot alle gebieden. Tijdens de nacht zal deze matig zijn, zelfs streng (tot -10°C) op het Ardens reliëf. 

sneeuw 2016 01 15
Sneeuwdikte voor 17 januari 2016 om 12u (UTC)

mb_hr_blue_ball.gif

Blijven deze winterse toestanden duren ?

Vóór volgende woensdag zullen de temperaturen niet betekenisvol gaan stijgen. Koud en vrij helder weer wordt verwacht voor het eerste deel van volgende week. Tegen het einde van de week zien we mogelijk de temperaturen wat zachter worden, alleen, dat is nog ver vooruit in de tijd en daarom raden wij u aan, wilt u op de hoogte blijven van de winterprik, om onze volgende vooruitzichten op de voet te volgen.

 

194 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.