Waarschuwingen
Waarschuwingen

Flash van 20 januari: 2018, het jaar van de terugkeer van de winterstormen ?

Na de storm Eleonor begin januari kregen we op donderdag 18 januari af te rekenen met storm David (of Friederieke). Betekent dit nu de terugkeer van winterstormen in ons land, dat relatief gespaard bleef van stormen sinds het begin van 2010 ? 


Maximale windstoten gemeten tijdens de doortocht van de storm David-Friederieke, die
West-Europa trof op 18 januari. De krachtigste rukwinden waren voor Nederland en Duitsland 
Bron
: Meteociel

mb_hr_blue_ball.gif

 

We hebben een eerste stormepisode gehad in het begin van het jaar, met storm Eleonor op 3 januari. De maximale windstoten gemeten tijdens die storm waren opmerkelijk (metingen van het synoptisch waarnemingsnet : 126 km/u in Florennes, 115 km/u nabij Marche-en-Famenne, 112 km/u in Ukkel en in Zeebrugge, …). Voor Ukkel werd op 3 januari de felste windstoot gemeten sinds 18 januari 2007 (115 km/u).

Op 18 januari 2018 teisterde een nieuwe storm (storm 'David', ook Friederieke genoemd door Duitse meteorologen) ons land, met opnieuw felle rukwinden. Vooral Nederland en Duitsland werden zwaar getroffen met nog fellere rukwinden dan bij ons, maar ook in België bereikten de maximale windstoten meer dan 100 km/u. Op het einde van de nacht (van 17 op 18 januari) en in de ochtend van de 18e diepte een stormdepressie uit terwijl ze over de Noordzee trok. Aan de Nederlandse kusten werden rukwinden gemeten tot 140 km/u, in eigen land waren het vooral de kust en het noorden van het land die de sterkste windstoten te verduren kregen, met een maximale windstoot van 119 km/u in Deurne (Antwerpen), 112 km/u in Zeebrugge maar toch ook 101 km/u in Mont-Rigi (Waimes) en 97 km/u in Ernage (Gembloux). Ditmaal werd in Ukkel geen windstoot boven 100 km/u gemeten.
De storm heeft dodelijke slachtoffers geëist in Nederland (2) en in Duitsland (8) maar ook in ons land viel een dode te betreuren: in Grez-Doiceau (in de provincie Waals-Brabant) overleed een persoon doordat een boom op zijn/haar wagen terechtkwam.  

Stormen komen geregeld voor en zijn vrij klassiek bij ons tijdens de herfst en de winter, maar sinds het begin van de jaren 2000 (en zeker van 2010 tot heden...) waren ze minder talrijk (uiteraard kwam er wel eens een storm voor zoals storm Xynthia eind februari 2010) na de stormen van Kerstmis 1999 en vooral de stormen van het begin van de jaren '90 (en de winter 1989).

En het vervolg ?

We hadden in onze seizoenstendensen voorzien dat we een tendens zouden krijgen naar meer verstoord weer en tevens een zachte en winderige winter, en dat vooral vanaf januari, na een lange droogteperiode die in ons land heerste tussen midden 2016 en september 2017. Dit wordt nu duidelijk bevestigd in deze januarimaand. Praktisch alle modellen voor seizoensvoorspellingen gaven een overwegend postieve NAO-index aan (Noord-Atlantische-Oscillatie-index: deze index is een maat voor het gemiddeld luchtdrukverschil tussen het zeegebied in de buurt van Ijsland en dat rond de Azoren. Is de index sterk positief, dan is de luchtdruk bij Ijsland laag en die bij de Azoren hoog, boven de Atlantische Oceaan vinden we dan vaak een westcirculatie terug). De laatste weken hebben we te maken met een positieve NAO-index, en dit zorgt ervoor dat we geregeld met depressies te maken krijgen: het verstoorde, regenachtige en winderige en overwegend zachte weer zou nog wel eens een tijdje kunnen aanhouden deze winter ...

Het noorden en het westen van ons land werd het zwaarst getroffen door storm David (Friederieke),  
maar ook de Hoge Venen bleven niet gespaard, met vele ontwortelde bomen als gevolg van de sterke
wind, zoals hier in Botrange. De foto werd genomen op 19 januari, dus de dag na de doortocht
van de storm
Foto : Alexis Papapanayotou.

884 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter