Waarschuwingen
Waarschuwingen

Storm Ciaran in België: 2 november 2023

 
Herfst- en winterstormen zijn niet zeldzaam in België. Deze komen praktisch ieder jaar voor, we herinneren ons nog storm 'Eunice' die in februari 2022 doorheen ons land trok en krachtiger was - ten minste voor ons land - dan Ciaran, de storm die afgelopen donderdag voorbijtrok. Opvallend is wel dat de storm van vorige week vroeg in het seizoen voorkwam, meestal mogen we stormweer wat later in het seizoen verwachten, hoewel we midden oktober 1987 een zware storm te verwerken kregen nog vroeger in het seizoen.  
Om terug te komen op de storm van vorige week: er waren verschillende stations waar de hoogste windsnelheden opliepen tot boven 100 km/h, zoals in Zeebrugge (111,7 km/h), Beitem en Chièvres (108.1 km/h), Ukkel, Stabroek en Humain (100,9 km/h).


Maximale windstoten gemeten tijdens storm Ciarán

Waarnemingen van het officieel Belgisch meetnet (geactualiseerd op 2/11 om 17 uur lokale tijd):

 

Synoptische situatie

Een zeer diepe depressie (tot 955 hPa) trok over het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en bevond zich in de ochtend van 2 november ten zuiden van Engeland (deze lag aan de basis van het sterk windveld). 

Volgens de definitie was Ciarán wel degelijk officieel een storm in België. We verwijzen hierbij naar de website van het KMI: 'Officieel spreekt men van een storm in België vanaf een waarneming van minstens 9 Bft in minstens 1 station (op zee of op land) dat behoort tot het Belgisch territorium'.


Satellietfoto: de kern van de depressie bevindt zich over het uiterste oosten van Engeland. 

Op de kaart hieronder zien we dat de isobaren (lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden) dicht bij elkaar liggen. dit verklaart de hoge windsnelheden die gemeten werden, de sterkste rukwinden werden opgetekend in delen van Bretagne. Een sterke straalstroom zal zeker meegespeeld hebben bij de ontwikkeling van deze zware storm. De polaire vortex is op dit ogenblik krachtig rond de polen, wat ook mede de sterke straalstroom kan verklaren. 

 
Synoptische situatie over Europa op 2 november 2023, om 1 uur lokale Belgische tijd. De depressie Ciaràn bevindt zich ten zuidwesten van Engeland. Op dat ogenblik worden in Bretagne recordwindsnelheden gemeten.
Bron: KNMI

Veel schade

Ontwortelde bomen, beschadigde en afgerukte daken, ...: de doortocht van storm Ciarán heeft heel wat schade aangericht waardoor ook verschillende brandweerinterventies nodig waren op vele plaatsen in het land. Er waren jammer genoeg ook 2 dodelijke slachtoffers te betreuren in ons land: in Gent viel een boom op een wandelaar in het Citadelpark, in Zwijnaarde (ook bij Gent) viel een tak op een kind van 5 jaar. In Deurne (Antwerpen) viel een zwaargewonde bij de val van een muur als gevolg van de felle wind. 

Uiteraard had niet enkel ons land af te rekenen met de gevolgen van het stormweer. Engeland, het westen en noorden van Frankrijk en Nederland hebben eveneens schade geleden. De regio Bretagne in Frankrijk werd het zwaarst getroffen met rukwinden die lokaal opliepen tot boven 200 km/h (er werd een rukwind van 207 km/h gemeten in het station 'La pointe du Raz')  Verschillende plaatsen in het departement Finistère noteerden recordwindsnelheden, zoals Brest bijvoorbeeld (156 km/h, absoluut record voor deze plaats).
Nadien was de regio 'Hauts de France' aan de beurt met vooral aan de kusten zware windstoten: tot 153 km/h in Boulogne-sur-Mer en zelfs 161 km/h aan Cap Gris Nez.

253 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter